Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu na zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli


Náčelník generálneho štábu na zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli

Generálporučík Daniel Zmeko sa 16. mája 2018 zúčastnil v Bruseli na pravidelnom jarnom zasadaní Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO.
Ústrednou témou zasadania boli strategické vojenské aspekty agendy nadchádzajúceho Samitu NATO, ktorý sa uskutoční 11. – 12. júla 2018 v Bruseli.
V dopoludňajšej časti zasadania sa náčelníci generálnych štábov zaoberali najmä vojenskými aspektmi aliančnej iniciatívy na šírenie stability, prostredníctvom ktorej NATO podporuje budovanie obranných kapacít partnerov NATO v regióne blízkeho a stredného východu a severnej Afriky. Osobitnú pozornosť venovali príprave transformácie podpornej aktivity NATO v Iraku na plnohodnotnú výcvikovú misiu NATO. „Plne podporujeme všetky iniciatívy, ktoré Aliancia realizuje v snahe čeliť hrozbám, plynúcim z hybridných aktivít štátnych a neštátnych aktérov v južnom susedstve Aliancie. Ako jeden z významných prispievateľov do súčasnej aktivity NATO v Iraku vítame transformáciu tejto aktivity na plnohodnotnú nebojovú výcvikovú misiu a očakávame, že nová výcviková misia NATO v Iraku prispeje k stabilizácii tejto krajiny a tým aj k bezpečnosti nás a našich spojencov a partnerov v regióne. Ak bude prijaté príslušné politické rozhodnutie, ozbrojené sily SR sú pripravené pokračovať vo výcviku vybraných spôsobilosti irackých ozbrojených síl aj v rámci novej misie NATO v Iraku“, uviedol v tejto súvislosti generálporučík Daniel Zmeko.
Popoludňajšia časť zasadania bola zameraná na posilňovanie kolektívnej obrany spojencov. Náčelníci generálnych štábov prediskutovali viaceré vojensko-strategické aspekty posilňovania obranného potenciálu a operačnej pripravenosti vojenských štruktúr Aliancie. S predstaviteľmi vojenských orgánov EÚ diskutovali o spoločnom postupe v otázke vojenskej mobility. Strategickí velitelia NATO oboznámili náčelníkov generálnych štábov s plánmi implementácie zmien veliteľských štruktúr NATO. Náčelníci generálnych štábov sa zaoberali aj širšími politicko-vojenskými otázkami dlhodobej transformácie Aliancie, prediskutovali námety na zlepšenie rozhodovacích procesov najmä v oblasti rozvoja vojenských spôsobilostí, ktoré sú financované zo spoločného rozpočtu NATO a tiež vojenské priority v rámci aktuálne prebiehajúcej prípravy politickej a inštitucionálnej adaptácie NATO.
Na stretnutí náčelníkov generálnych štábov krajín prispievajúcich do bojovej skupiny eFP pod vedením Kanady v Lotyšsku generálporučík Zmeko informoval o pripravenosti mechanizovanej jednotky OS SR na vyslanie do Lotyšska. „V plnom rozsahu chápem a podporujem naše spoločné aktivity na východnom krídle Aliancie. OSSR sú pripravené na splnenie úloh v rámci spoločného konceptu eFP. Sme pripravení diskutovať aj o ďalších možnostiach, ako prispieť do tejto bojovej skupiny po naplnení nášho súčasného mandátu,“ uviedol generálporučík Zmeko v reakcii na strednodobý zámer pôsobenia bojovej skupiny eFP v Lotyšsku, ktorý v mene Kanady ako vedúcej krajiny prezentoval kanadský náčelník štábu obrany.
Generálporučík Zmeko využil svoju prítomnosť na Veliteľstve NATO v Bruseli aj na dôležité bilaterálne rokovania. S viacerými náčelníkmi generálnych štábov prediskutoval pokračovanie, resp. prehlbovanie vzájomnej spolupráce ozbrojených síl.
Náčelníci generálnych štábov po prvý krát zasadali v novom sídle Veliteľstva NATO v Bruseli. Pre predsedu Vojenského výboru NATO, armádneho generála Petra Pavla, to bolo zároveň posledné zasadanie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov. V júni 2018 ho vo funkcii vystrieda náčelník štábu obrany Veľkej Británie, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.


Nasledujúce zasadanie náčelníkov generálnych štábov ČK NATO sa uskutoční v septembri 2018 vo Varšave.


Náčelník generálneho štábu na zasadaní Vojenského výboru NATO v BruselNáčelník generálneho štábu na zasadaní Vojenského výboru NATO v BruselNáčelník generálneho štábu na zasadaní Vojenského výboru NATO v Brusel

Autor: ÚVP , Foto: NATO a OOd NGŠ - Dátum: 16.05.2018
Čítanosť: 6114
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share