Preskocit navigáciu

Deň víťazstva nad fašizmom


Deň víťazstva nad fašizmom

Deň 9. máj bol pomenovaný „Dňom víťazstva nad fašizmom“ na počesť ukončenia druhej svetovej vojny na európskom kontinente. Túto príležitosť si vojaci vrtuľníkového krídla pripomenuli slávnostným nástupom v piatok, 4. mája 2018.
Hneď v úvode vyhodnotil náčelník štábu, podplukovník Pavel Klučerovský, splnenie úloh v mesiaci apríl a stanovil úlohy na mesiac máj. Zároveň odovzdal profesionálnym vojakom a zamestnancom vrtuľníkového krídla medaily pri príležitosti 25. výročia vzniku OS SR a pamätné medaily Vzdušných síl OS SR. Nástup k 73. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny na európskom kontinente uzatvorili príslušníci útvaru slávnostným pochodom.
Druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 útokom Wehrmachtu na Poľsko, v Európe bola ukončená bezpodmienečnou kapituláciou Nemecka 8. mája 1945, v Ázii kapitulovalo Japonsko 2. septembra v tom istom roku po zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki. Druhá svetová vojna je považovaná za najväčší a najkrvavejší konflikt svetových dejín. Počas trvania ozbrojeného konfliktu došlo k obrovským stratám na životoch, boli zničené mestá aj kultúrne pamiatky.


Deň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmom.Deň víťazstva nad fašizmom.

Autor: por. PhDr. Michala HALÁSOVÁ , Foto: vkPO - Dátum: 07.05.2018
Čítanosť: 5216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share