Preskocit navigáciu

Kurz leteckej medicíny


Kurz leteckej medicíny

Fyzikálne faktory letovej záťaže a hypoxie si na vlastnej koži odskúšali príslušníci obväzísk vzdušných síl a leteckej pátracej záchrannej služby na záver trojdňového odborného kurzu leteckej medicíny. Ten v dňoch 10. – 12. apríla 2017 zorganizovala, v priestoroch Strediska kultúrnych a osvetových činností posádky Zvolen a sliačskeho taktického krídla, náčelníčka zdravotníckej služby vzdušných síl podplukovníčka Ivana Gutzelnig.

Kurz bol zameraný na teoretickú a praktickú prípravu odborného personálu obväzísk na plnenie úloh zdravotníckej starostlivosti o výkonných letcov, ostatný letecký personál a taktiež výcvik leteckej zdravotníckej evakuácie na všetkých úrovniach. „Vzdelávanie príslušníkov zdravotníckej služby vzdušných síl v oblasti leteckej medicíny vyplýva zo záverov odborného seminára zameraného na bezpečnosť letov a zdravotnú starostlivosť, konaného v septembri 2015. Cieľom je preškolenie všetkých našich zdravotníkov. Začali sme minulý rok, tento rok pokračujeme,“ konštatovala podplukovníčka Gutzelnig.

V rámci kurzu poskytli odborní náčelníci a špecialisti vzdušných síl prítomným zdravotníkom široké spektrum informácií z oblasti leteckých nehôd, bezpečnosti letov, atmosférických a tlakových zmien, fyzikálnych faktorov a ich vplyvov, legislatívnych noriem, základov lietania a leteckej psychológie. Zdravotníci si rozšírili poznanie o vplyv ochorení na spôsobilosť k leteckej službe na úrovni krídla ako i celkové posudzovanie zdravotnej spôsobilosti. Okrem toho ich oboznámili s prácou riadiacich letovej prevádzky a palubných sprievodcov.


11112

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 19.04.2017
Čítanosť: 4429
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share