Preskocit navigáciu

Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom


Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom

V roku 2011 sa začala neformálna spolupráca medzi Detským domovom v Kráľovej Lehote a Odborom výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek. Na začiatku bol priateľský rozhovor medzi starším inšpektorom oddelenia krízového manažmentu rotným Pavlom Klaučom, ktorý je rodákom z Kráľovej Lehoty a vychovávateľom z Detského domova Kráľová Lehota Mariánom Beňom.
Odvtedy každý rok vojenskí policajti zavítali medzi chovancov Detského domova, aby ich oboznámili s činnosťou ozbrojených síl a najmä Vojenskej polície. A deti zasa zažívajú počas svojich návštev vo Vlkanovej-Hronseku zaujímavý vojenský výcvik a zoznamujú sa s činnosťou vojenských policajtov. Inak tomu nebolo ani 5. až 6. apríla tohto roku, keď štvorica chovancov spoločne s vychovávateľom Mariánom Beňom absolvovala dvojdňový motivačný výcvik. Vedúci oddelenia krízového manažmentu major Jaroslav Slančík pripomína, že sa snažili pre deti pripraviť naozaj zaujímavý program. Okrem zoznámenia so strelnými zbraňami, streľbou zo samopalu vzor 58, museli zdolať rôzne prekážky, oboznámili sa s lanovými technikami, prostriedkami RCHBO, s výcvikom psovodov vojenskej polície, cvikmi sebaobrany a bojom zblízka, ale aj s aeróbnymi a silovými cvičeniami.
Prvé prekvapenie ich čakalo v podobe našej bývalej úspešnej reprezentantky v biatlone a súčasnej kondičnej trénerky Dukly Banská Bystrica Martiny Halinárovej. Oboznámila ich so svojou športovou disciplínou, chlapci si vyskúšali prípravu i zamierenie zo špeciálnej biatlonovej pušky. Martina s nimi absolvovala aj špeciálnu rozcvičku. Ďalšie veľké prekvapenie im pripravil náš olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth. Aj v podobe spoločného tréningu. Chovanci z detského domova boli doslova unesení. Ich vychovávateľ Marián Beňo približuje, že pobyt u vojenských policajtov je za odmenu: „Na základe študijných výsledkov i telesnej zdatnosti sme nakoniec vybrali štvoricu chlapcov. Je to pre nich motivácia, aby nepoľavili vo svojom úsilí.“ Najstarší z chlapcov 15-ročný Roman Hrdina sa dostal medzi vojenských policajtov už po druhý raz. „Najviac sa mi páči, keď cvičíme spoločne s vojenskými policajtmi, strieľame, prekonávame prekážky. V tomto roku nám poriadne dala zabrať rozcvička s Martinou Halinárovou i tréning s Matejom Tóthom. Až vtedy človek pochopí, že športovci to nemajú vôbec jednoduché, keď chcú niečo dosiahnuť,“ konštatuje Roman.
Iniciátor spolupráce s Detským domovom v Kráľovej Lehote rotný Pavel Klaučo pripomína, že deti pred nedávnom navštívili v jeho priestoroch v Trenčíne aj riaditeľa Vojenskej polície plukovníka Michala Migáta. Chlapci sa živo zaujímali aj o zážitky, ktoré vojenskí policajti zažili pri plnení úloh v zahraničných misiách a operáciách. Či už v Afganistane, na Balkáne, na Cypre, alebo na cvičeniach mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO.


Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazomDeti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazomDeti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazomDeti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazomDeti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 2Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 2Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 2Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 2Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 3Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 3Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 3Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 3Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 4Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 4Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 4Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 4Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 5Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 5Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 5Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 5Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 6Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 6Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 6Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 6Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 7Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 7Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 7Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 7Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 8Deti z detského domova u vojenských policajtov aj s olympijským víťazom 8

Autor: MO SR Jozef ŽIAK, , Foto: autor - Dátum: 06.04.2017
Čítanosť: 6772
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share