Preskocit navigáciu

Celonárodná spomienka na Ľ. Štúra v jeho rodnej obci


Celonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obci

V malebnej dedinke Uhrovec, kde sa presne pred dvesto rokmi Ľudovít Štúr narodil,  sa uplynulý víkend konala spomienková slávnosť pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia za účasti jednotiek Veliteľstva posádky Bratislava.

 

Podujatie organizované obcou Uhrovec sa uskutočnilo pod záštitou predsedu vlády SR Róberta Fica a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Rok Ľudovíta Štúra, ako je rok 2015 označovaný, navrhlo ministerstvo kultúry pri príležitosti okrúhleho výročia narodenia nášho národného buditeľa.

 

Neodmysliteľnou súčasťou osláv boli príslušníci Čestnej stráže OS SR, v prítomnosti ktorých položili vrcholní predstavitelia na čele s prezidentom SR Andrejom Kiskom vence k pomníku s bustou Ľudovíta Štúra pred jeho rodným domom. Smútočný chorál počas pietneho aktu kladenia vencov odznel v podaní príslušníkov Vojenskej hudby Banská Bystrica pod dirigentskou taktovkou kapitána Jána Goliaša.

 

Dvojdňové podujatie vyvrcholilo v nedeľu predpoludním evanjelickými službami Božími  v evanjelickom kostole v Uhrovci za prítomnosti významných cirkevných predstaviteľov ako aj príslušníkov Čestnej stráže OS SR odetých v historickej uniforme.


Celonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obciCelonárodná spomienka na Ľ. Štúra  v jeho rodnej obci

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: kpt. Ing. Jiří VRCHOVECKÝ - Dátum: 27.10.2015
Čítanosť: 4904
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share