Preskocit navigáciu

Spomienka na veľké činy národovca


Spomienka na veľké činy národovca

V utorok 20.októbra sa v západoslovenskom meste Myjava,  prezývanom aj „Metropola pod slamou“, uskutočnilo za prítomnosti jednotiek Veliteľstva posádky Bratislava (VePBA) slávnostné stretnutie pri príležitosti 200. výročia narodenia výraznej osobnosti slovenských dejín, Ľudovíta Štúra.

Podujatia organizovanom mestom Myjava, Centrom tradičnej kultúry Myjava, SNM -  Múzeom SNR v Myjave pod záštitou Ministerstva kultúry SR sa okrem poslaneckého zboru SR zúčastnili za rezort obrany náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim ako aj veliteľ VePBA plukovník Ján Marek.

Slávnostnému zasadnutiu poslancov NR SR v Kultúrnom dome slávneho myjavského primáša Samka Dudíka, predchádzal pietny akt kladenia vencov k bronzovému reliéfu V čase poroby v areáli Múzea Slovenských národných rád venovanom revolučným rokom 1848 – 1849 za účasti príslušníkov Čestnej stráže OS SR. Smútočný chorál a hymna SR odzneli počas pietnej slávnosti v podaní bratislavskej vojenskej hudby pod dirigentskou taktovkou majora Borisa Hokinu.

Predpoludňajšie slávnostné zasadnutie NR SR ozvláštnili príslušníci Čestnej stráže OS SR v historickej uniforme, ktorej historická genéza  súvisí práve s časmi Slovenského národného obrodenia a pre náš národ je posolstvom slobody a hrdosti.

V snahe zachovať a priblížiť dejiny treba vyzdvihnúť  neľahký osud vedúcej osobnosti  slovenského národa života  19. storočia  ako národného buditeľa, bojovníka proti útlaku,  ktorého myšlienky a  hodnoty treba zachovávať  aj v budúcnosti.


Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca Spomienka na veľké činy národovca

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: kpt. Ing. Jiří VRCHOVECKÝ - Dátum: 21.10.2015
Čítanosť: 4205
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share